Op vakantie in India kreeg ik de gelegenheid om een dagje mee te lopen met een trainer die tweedaagse trainingen verzorgde voor nieuwe medewerkers aan een universiteit (Christ University in Bangalore). Op een gegeven ogenblik stelde hij de deelnemers de vraag wat universeel zorgt voor een geluksgevoel, wat een mens gelukkig maakt. Hetzelfde antwoord vond ik een paar dagen later op mijn kalender….

Wat maakt jou gelukkig?

Op de vraag wat mensen gelukkig maakt, werden verschillende antwoorden gegeven. Er werden basisbehoeften genoemd (voldoende eten, een dak boven je hoofd), ofwel primaire behoeften. Secundaire behoeften: leuk werk, zinvol leven en ook dankbaarheid. Maar volgens de trainer was onderzocht dat de basis voor menselijk geluk goede relaties zijn. De kalender verwoordde het als volgt:
Betekenisvolle sociale contacten en relaties zijn net zo belangrijk voor onze gezondheid als gezond eten en bewegen. Maak tijd vrij om door te brengen met je dierbaren. Vandaag.

Maak tijd voor geluk

Ieder gegeven antwoord was goed natuurlijk. Met goede relaties maar zonder eten en vooral zonder drinken overleven we niet. Andersom geldt ook. We zullen misschien niet direct doodgaan aan eenzaamheid, maar een lang en gezond leven krijgen we er ook niet mee. Hoe vaak nemen we onze naaste relaties niet voor vanzelfsprekend? Met dit gegeven is het belangrijk om tijd te investeren in relaties. Ook of juist in relaties met dierbaren. Je leeft maar 1x en je kunt het maar 1x goed doen. Heb jij het idee dat de dagen voorbij vliegen? Ren je van hot naar her en kom je nauwelijks toe aan de dingen die belangrijk zijn in jouw leven, zoals tijd investeren in jouw relaties? Of krijg je klachten van je (naaste) omgeving dat je “altijd” weg bent en nooit tijd hebt? Investeer dan eens in begeleiding op het gebied van planning en timemanagement! Met 3 a 4 afspraken 1-op-1 begeleiding krijg je inzicht in je tijdsbesteding en tijdslurpers, leer je te prioriteren en plannen en tijd over te houden voor de belangrijkste dingen in je leven!