Afgelopen weekend zijn we onverwacht met de motor naar de Ardennen gegaan (de liefste rijdt motor, ik zit achterop). Dat wil zeggen: we hebben er een tour van gemaakt en zijn in België, Luxemburg en de Duitse Eifel geweest. In een restaurant in Vielsalm liep ik tegen onderstaand bord aan. De boodschap kwam binnen.

Want?

Hee, dit is jouw leven! Doe er wat mee: wordt verliefd, heb grote dromen, lach vaak, wees dankbaar, wees blij, wees gelukkig. En bovenal: maak dat ieder moment telt! Dat valt niet altijd mee en misschien is het op sommige momenten bijna onmogelijk, maar dankbaarheid voor dat was er is, is altijd mogelijk. Op dat moment in de Ardennen, mooi weer, rondtoerend met iemand die mij lief is, lekker eten, ontspannen, is het makkelijk om volkomen op mijn gemak, gelukkig, blij en dankbaar te zijn. Eenmaal terug was ik dankbaar dat ik weer veilig thuis was ;-), achterop een motor zitten is een kwestie van overgave en het opzij zetten van angsten.

Angst

Thuis, in mijn gewone dagelijkse omgeving heb ik soms (ook) irreële angsten. Angst om af te gaan of door de mand te vallen bijvoorbeeld, noem het een lichte vorm van faalangst, angst dat dingen mij niet lukken. Mocht je er ook af en toe last van hebben: er is iets wat daar heel goed tegen helpt en dat staat op de foto: wees dankbaar. Dankbaar voor alles wat wel goed gaat, voor alles wat je hebt. Doe bij angst eens een stapje achteruit en kijk er van een afstand naar: wat zie je dan? Is de angst reëel? Voor angst mag je hier trouwens ook boosheid, frustratie of tijd tekort lezen. Maak af en toe eens een pas op de plaats en kijk waar je staat. Is er reden voor je boosheid? Kom je werkelijk tijd tekort?

Voorlopig neem ik de foto mee in mijn gedachten: ik leef! Wat heb jij nodig om te leven?