Vrijwel altijd als ik een blog wil schrijven, komen meerdere gebeurtenissen in eenzelfde periode bij elkaar. Zo ook de workshop die ik onlangs volgde over DISC. En de uitspraak die ik de week erop op de inspiratiekalender las. De kalender die wij thuis op een zekere plaats hebben hangen en waar ik soms leuke, soms inspirerende, soms saaie en soms cliché uitspraken tegenkom. Onlangs stond er een activiteit voor de vrijdagmiddagborrel met collega’s op (vrijmibo).

De vrijmibo

De kalender gaf de suggestie om op de vrijmibo met collega’s de groep in tweetallen te verdelen, iedereen de rechterduim op te laten steken als like en de opdracht de duim van de ander naar beneden te krijgen. De vraag werd gesteld: gaat iedereen een potje duimworstelen? Ik denk het niet, maar ik realiseerde mij: ik wel. Want ik neem opdrachten snel letterlijk en het komt niet in mij op om het anders op te lossen. Ik dacht altijd dat dit een gebrek aan creativiteit was. En nu wil ik niet zeggen dat ik de creatiefste persoon op aarde ben, maar het is geen gebrek aan creativiteit (creativiteit is te ontwikkelen is mij verteld). Wat is het dan wel?

Gehoorzaam

Volgens een zakelijke kennis komt dat omdat ik “blauw” ben. We hebben onlangs een DISC workshop gevolgd. Ik heb inderdaad een beetje blauw en geel (als eigenschappen), maar ben overheersend groen. Groen is stabiel, samen en sociaal, de kleur van de helpers, van de samenwerkers. Wat mij betreft ook de kleur van de gehoorzaamheid. Ik ben niet zo’n rebel, ik ga de strijd meestal niet aan.
Fijn zo’n inzicht in je eigenschappen, maar wat kun je ermee? Veel, denk ik. Je kunt dingen pas veranderen als je je er bewust van bent dat je het anders wilt. “Groene” mensen zijn behulpzaam en ondersteunend. Dat kan prettig zijn, vooral voor je omgeving. En als je er zelf niet aan onderdoor gaat. Dat is waarom ik graag mensen help met hun stressklachten en werkdruk. Wel het helpen en ondersteunen, maar dan zonder er zelf stress van te hebben. Het werk op de manier doen die bij mij past. Wil je ook werken op een manier die bij je past? Zonder werkdruk of stress? Bel of mail mij dan voor meer informatie.