Over een paar dagen is het Kerstmis. Het jaar loopt ten einde. Tijd om de afgelopen periode te overdenken. Ik ben mij intens bewust en ben er diep dankbaar voor dat ik de laatste periode steeds wanneer ik dat nodig had hulp kreeg van mensen. En dan heb ik het niet alleen over de mensen in mijn naaste omgeving, maar over betrekkelijk vreemden. En hoewel ik ook daaraan een draai in de richting van timemanagement kan geven, wil ik nu deze blog gebruiken voor een kerstgedachte. En die gedachte is: als aardig zijn zich uitbreidt, wordt de wereld steeds mooier.

christmas-decorations-1816478_960_720

Verspreid het aardige

Het klinkt misschien wat soft, maar ik geloof erin. Ik geloof in de pay it forward gedachte, gebaseerd op een boek en film. De hoofdpersoon in de film, een jongetje, bedenkt het idee om iets voor iemand te doen zonder iets terug te verwachten. Als dank kan deze persoon vervolgens ook weer een gunst verlenen aan iemand anders, enzovoorts. Op deze manier ontstaat er een positieve kettingreactie die (wanneer groot genoeg) de hele samenleving verbind. En zelfs al zou het niet helpen om de wereld een beetje beter te maken, dan is het in ieder geval positiever dan het verspreiden van onaardigheden (om het maar even soft te verwoorden), die de hele samenleving juist uit elkaar drijft.

Dank jullie wel!

Ik ga deze Kerst in met de gedachte van dankbaarheid. Dank lieve naasten, dank Esther, Gerdien, Marian, Marleen en NBPO-collega’s Jantina, Rosette en Janny en natuurlijk alle mensen die ik vergeet te noemen! Ik heb jullie behulpzaamheid “meegenomen” in de hulp die ik weer aan anderen geef of heb gegeven. Ik wens jullie en iedereen die dit leest hele fijne Kerstdagen!