Diensten

Het programma wat ik heb samengesteld komt voort uit mijn levensmissie: mensen blij maken, het (werk)leven makkelijker maken, versimpelen. Dat gaat verder dan timemanagement. Je kunt het Get Organized noemen, maar het is mijn persoonlijke programma. Daarom noem ik het: het DONGA-effect, 5 letters, 5 stappen. Het is een programma van 5 modules die samen een logische opbouw vormen voor jouw ontwikkeling.

Hoe ziet het programma eruit?

Module 1: Doelgericht – weet wat jij wilt in elke situatie

Voor sommige mensen is het direct duidelijk wat hun doelen zijn, waar ze naar toe willen. Voor anderen is het pad minder goed gebaand. Zij moeten het pad maken, terwijl ze het lopen.)In de eerste stap bepalen we jouw doelen. Waar wil je naar toe? En hoe wil je daar komen? We bepalen aan de hand van jouw talenten wat jouw kompas is. Niet bekeken vanuit wat er van je verwacht wordt, of wat jij denkt dat er van je verwacht wordt, maar bekeken vanuit je Unieke Talent. Wat wil JIJ met deze situatie, wat past er bij jou? Denk hierbij aan een lastig gesprek, jouw bijdrage aan een overleg of je aanpak voor een project of klus. Uiteraard kun je dit ook op je privéleven toepassen. Je leert het verschil herkennen tussen ‘het voldoen aan de wereld om je heen’ en ‘het doen zoals het bij jou past’. Een methode dus, die ervoor zorgt dat je altijd en overal jezelf kunt zijn.

Module 2: Organisatie – de organisatie van jouw werk en leven

In de natuur heeft alles een structuur, een ordening. Kijk maar naar bijgaande foto. Ook jij kunt naar een structuur of organisatie die past bij jou).

Na het leggen van de basis kun je je werk en leven inrichten volgens jouw eigen structuur en organisatie. Iedereen heeft min of meer een beeld van zijn of haar eigen kwaliteiten, karaktereigenschappen, dingen die je graag doet, wat je belangrijk vindt. In deze module ga je praktisch aan de slag met het vormgeven van je (werk)leven. Je gaat aan de slag met de planning van je toekomst.

Module 3: Noodzakelijk – weet wat je wilt betekenen

Wat noodzakelijk is, is, zoals op de foto, af en toe even van de motor of rijdende trein afstappen. Even kijken waar je bent, wat je positie is, hoe je verder wilt).

Als je je werk en leven kunt organiseren, is de volgende interessante stap om te ontdekken en bepalen wat je hiermee wilt betekenen in je werk. We formuleren een Ambitie Statement. Je zal merken dat hiervoor een andere ‘taal’ nodig is, omdat je leert formuleren in woorden die voor jezelf en anderen heel duidelijk maken waar die meerwaarde precies in zit. Zo kun je jezelf focussen en anderen gemakkelijk overtuigen van de weg die je wilt inslaan. Het Ambitie Statement kun je inzetten voor focus in je huidige werk of als onderdeel om een nieuwe wending in je loopbaan vorm te geven.

Module 4: Geluk – realiseer je ambitie

Geluk, dat is voor iedereen anders. Het is goed om je af en toe te realiseren wat je allemaal bereikt hebt en hoe je ontwikkeling verder gaat. Even te genieten van het pad wat je gelopen hebt tot dusver).

Alle kennis, inzichten en ontwikkelingen uit de voorafgaande modules verdienen het om in de dagelijkse praktijk te worden gebracht. Dat gebeurt natuurlijk al in de modules, maar door heel specifiek onderdelen van je werk of leven te kiezen waar je het geleerde op gaat toepassen, kun je de echte kracht en mogelijkheden van dit programma gaan ervaren. En kan ik je helpen om in beweging te komen als je even vastloopt, zodat je leert hoe je het geleerde blijvend kunt inzetten in je werk en leven.

Module 5: Actie! – overwin je weerstand en kom in actie

Als je alle modules hebt gevolgd en je bent in actie gekomen, zul je merken dat de weg een tijdlang vanzelf gaat, je hoeft je niet in te spannen, je gaat razendsnel verder. Zoals de fietser op de foto die bergafwaarts gaat, zonder moeite, zonder inspanningen.)

Als je je gedrag wilt veranderen, kom je weerstand tegen. Bij jezelf en ook in je omgeving. Daarmee is weerstand de grootste vijand van ambities die echt iets voor je betekenen. Niet durven, uitstelgedrag vertonen, gemaakte keuzes toch niet meer zo belangrijk vinden. Dat zijn voorbeelden van weerstand die iedereen tegenkomt. In deze module leer je weerstand herkennen en leer je hoe je ermee om kunt gaan, zodat je je niet laat tegenhouden door jezelf, maar echt de stappen maakt die je je had voorgenomen.